Ce spune o poza despre voi?

cel.ro

Lasand deoparte sistemele ultra avansate de spionaj pe care le folosesc tot mai des agentii de spionaj si politie din lumea intreaga, am sa va arat cum oricine poate sa afle suficient de usor o serie de informatii despre voi fara sa aiba nici un sistem performant de spionaj ci doar o poza pe care i-ati trimis-o sau ati urcat-o pe vreun site.

Am facut testul (Proof of Concept) cu o poza pe care am facut-o cu telefonul mobil in urma cu aproximativ o saptamana si folosind un script specializat in decodarea de informatii din EXIF-ul imaginii, iar rezultatul preliminar il vedeti mai jos:

Screen Shot 2015-07-13 at 09.26.41

Astfel, folosind imaginea respectiva si informatia EXIF din imagine sistemul de identificare a reusit sa afle ce telefon a fost folosit (marca & model), ce camera a telefonului a fost folosita si cu ce parametrii, ora exacta la care a fost facuta poza si coordonatele geografice, ghicind pe baza lor o adresa aproximativa. De asemenea a putut sa identifice atat altitudinea cat si orientarea camerei.

Pe baza acestor date si folosind Google Maps sistemul in cauza a reusit sa trianguleze locatia EXACTA a device-ului de pe care s-a facut poza respectiva:Screen Shot 2015-07-13 at 09.27.42Acelasi sistem poate identifica si o serie de detalii tehnice cu privire la imaginea in sine, dar si cu privire la fisierul format dupa ce s-a facut poza respectiva:

Screen Shot 2015-07-13 at 09.29.24 Screen Shot 2015-07-13 at 09.29.38 Screen Shot 2015-07-13 at 09.30.23

 

Asa ca, data viitoare cand va mai faceti poze pe vreundeva si va intrebati de unde stie Facebook sau alte site-uri locatia voastra exacta ganditi-va ca poate sa afle mult mai multe informatii despre voi decat credeti voi ca se pot afla.

Asta apropo de teroristul care a primit drept premiu o racheta pentru ca si-a facut un selfie si l-a postat online. Astfel de informatii pot sa fie folosite de oricine pentru localizarea voastra motiv pentru care-i mai bine sa aveti grija ce si cand postati online.

La fel cum am folosit eu o poza sa dovedesc acest concept puteti folosi si voi, dar poate sa foloseasca si politia sau mai stiu eu ce autoritate pentru localizarea unui infractor. E drept ca exista o serie de site-uri care mascheaza partial informatii, insa fac asta pentru public, pastrand varianta originala a imaginii pe serverele lor si oferind astfel de informatii catre autoritati atunci cand exista un mandat in acest sens.

Si daca le-ar folosi doar autoritatile nu ar reprezenta o problema foarte mare, insa astfel de informatii pot sa fie folosite de hoti, care nu trebuie sa mai puna o scobitoare pe clanta usii sau verifica contorul de curent pentru a vedea daca sunteti acasa sau nu ci privindu-va activitatea de pe net.

La fel pot sa faca si pedofilii sau rapitorii si de ce nu chiar si psihopatii (pradatori sexuali) ce au obiceiul sa hartuiasca persoana asupra careia au o fixatie.

cel.ro
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.