Exista piraterie si exista GPLDL

cel.ro

Mai devreme am vazut pe un forum o postare despre GPLDL, un site ce ofera spre download direct si gratis teme, pluginuri si extensii de WordPress si WooCommerce fara vreun fel de capcana precum content locker sau PPD.

Mi-am facut cont si am descarcat doua teme la intamplare pentru a verifica daca vorbim de cod legitim si mai ales daca exista vreun backdoor sau mai stiu eu ce mizerie prin ele si am putut sa confirm faptul ca temele sunt curate si ca se pot descarca exact in felul in care sunt furnizate de developerii lor.

Lucrul asta m-a convins sa citesc in intregime pagina de prezentare a siteului si astfel am inteles ce se intampla de fapt. Astfel pe GPLDL se publica toate acele teme, pluginuri si extensii premium ce sunt subiectul unei licente GPL.

Ori publicand codul sursa sub licenta GPL programatorii isi dau acordul ca cel care achizitioneaza codul sursa respectiv sa poata sa-l distribuie gratis cu conditia sa nu-l altereze si sa specifice (daca nu e specificat deja) provenienta codului precum si datele de identificare ale autorului:

Toate drepturile oferite sub această licență sunt oferite pe durata dreptului de autor asupra Programului, și sunt irevocabile atâta timp cât condițiile sunt împlinite. Această Licență afirmă explicit drepturile dumneavoastră nelimitate de a executa programul nemodificat. Rezultatele din urma executiei unui produs sub licență sunt acoperite de această licență numai dacă rezultatul, în funcție de conținutul său, constituie un produs acoperit de licență. Această licență afirmă dreptul dumneavoastră la utilizare cinstită sau alt echivalent, așa cum este oferit de legea pentru dreptul de autor.

Cu alte cuvinte facand disponibil gratis orice script publicat sub licenta GPL nu constituie o infractiune si nicio violare a licentei chiar daca clientul initial a platit pentru scriptul respectiv. In schimb punerea la dispozitie de scripturi nulled constituie o violare a GPL pentru ca se altereaza codul sursa original.

Astfel daca un developer sau un client nu protejeaza tema dupa cum incerca sa explice Cristian aici nu-i absolut nicio problema pentru ca cel care o gaseste si o descarca, iar mai apoi o foloseste nu comite nicio ilegalitate.

Desigur temele de pe GPLDL nu vin cu niciun fel de suport sau garantie pentru ca vorbim de fapt de cod disponibil la liber conform licentei si nimic mai mult. Tocmai de aceea orice nevoie de suport din partea programatorilor originali presupune achizitionarea unei licente in acest sens pentru ca in fond de aia se si plateste licenta pe Themeforest & co.

Oricum, lucrand de ani buni cu „suportul” oferit de developeri am invatat ca de foarte multe ori e mai rapid si mai sigur sa-mi fac propriul troubleshooting si sa aplic patch-uri acolo unde este nevoie mai ales ca eu dezvolt siteuri pe temele respective si astfel consider ca ideea celor de la GPLDL nu putea sa pice mai bine pentru ca sunt o gramada de teme foarte bune pe care le-as putea folosi in proiecte ulterioare.

Sunt sigur ca proiectul asta o sa prinda mai ales in randul celor care stiu care sunt limitarile licentei GPL si evident pentru ceilalti care preferau sa pirateze folosind teme nulled asta e o alternativa viabila.

Ah! si apropo daca vreodata va ganditi sa folositi vreo tema nulled mai bine cititi ce-a mai scris Cristian aici ca poate invatati ceva.

lazy-morning-programming-in-a-bed-picjumbo-com

cel.ro
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.