Studentul si etica

cel.ro

Pentru cateva zile a vuit internetul pe tema cazului unui student de la Harvard, care a fost refuzat la angajare de catre Facebook.

Fiecare preambul de articol si fiecare titlu a lasat sa se inteleaga faptul ca refuzul asta al Facebook e de fapt un abuz si ca s-a facut fara motiv, insa la o lecturare mai atenta a informatiilor privind acest caz descoperim o poveste putin mai diferita.

Astfel din tot ceea ce am citit online reiese faptul ca individul in cauza a gasit o vulnerabilitate in sistemul de mesagerie al Facebook si in loc s-o raporteze celor de la Facebook si sa lucreze cu cei de la Facebook pentru ca ea sa fie corectata, a decis ca-i mai bine s-o faca publica. Si in acest fel a creat o extensie pentru Google Chrome care putea expune locatia exacta a oricui, extensie ce a fost descarcata de peste 85000 de ori in 3 zile.

Conform unui comunicat al Facebook, respectivului student i s-a refuzat internship-ul si angajarea nu doar pentru ca a facut vulnerabilitatea publica, ci si pentru ca in ciuda insistentelor Facebook a refuzat sa stearga extensia de Chrome, lucru ce contravine politicii companiei.

Din pacate, desi individul isi ia apararea intr-o postare stufoasa in care explica insiruirea evenimentelor ce au dus la ‘concedierea’ lui, si desi absolut toate articolele de presa care prezinta povestea asta par trase la indigo si desi ofera si varianta Facebook, continua sa-i ia apararea respectivului, pot spune din propria experienta ca inainte de toate in cazul asta exista o problema de etica profesionala.

Indiferent cat de bun profesionist esti, pentru a-ti definitiva nivelul de profesionalism trebuie sa urmezi si o etica (adeseori nescrisa) care spune ca trebuie sa pastrezi pentru tine si pentru cei afectati direct o informatie pe care tocmai ai descoperit-o. Ori cand tu, ca profesionist iesi si publici tocmai informatia pe care trebuia s-o protejezi atunci dai dovada de o lipsa crasa de etica morala si profesionalism si e normal ca o companie careia ii aduci un prejudiciu (chiar si doar de imagine) sa nu-si doreasca sa aiba de-a face cu tine.

cel.ro
Postarea de comentarii pe acest site reprezinta acceptul dumneavoastra in ceea ce priveste stocarea si procesarea datelor furnizate prin formularul disponibil in acest sens, in conformitate cu politica noastra de confidentialitate.